Традициите за Великден в България и Англия


Великден – един от най-големите християнски празници

Всяка страна има своите традиции, а в наши дни Великден се е превърнал в празник, който не само олицетворява победата на живота, но и разцъфването на природата, семейните ценности и традиции. Отбелязването на този велик християнски празник от католици, протестанти и православни има както много прилики, така и разлики. В повечето случаи датата, на която се чества не съвпада, заради спазването на различни календари от църквата (Юлиански и Григориански), но има и години, в които Великден за всички е на една дата.

В България и Англия Великден е може би най-светлият християнски празник през годината. Традициите в двете държави за Великден са доста различни. Разбира се, има и прилики, като боядисването на яйца, но ние българите боядисваме първото яйце винаги в червено, докато при англичаните яйцата винаги се боядисват в ярки цветове, символизиращи началото на пролетта. В Англия боренето с яйца за Великден е заменено от забавни игри за децата. Шарените яйца се крият от възрастните на различни места, а децата трябва да ги намерят – който първи успее да открие къде великденският заек е скрил яйцата, той ще има най-много късмет през годината.

Великденски заек

Докато великденският символ за нас, православните християни, са боядисаните яйца, за англичаните това е великденският заек. Има разлика и в приготвянето на обредния хляб за празника – в България се приготвят козунаци, а във Великобритания специални великденски кифлички, на които има кръст от тесто, който символизира мъките на Исус Христос. Кифличките се изпичат винаги на Разпети петък.

В България е прието да се ходи на църква в нощта преди Възкресение, като на прибиране всеки трябва да занесе запалената свещ до дома си. В деня на възкресението на Исус, обичайният поздрав на нас българите е „Христос Воскресе!” Англичаните пък палят големи огньове в навечерието на Великден, като по време на вечерната служба всеки трябва да запали своята свещ от тях.

И за двете страни Великден е празник, който се отбелязва със семейството и се приготвят характерни ястия. На трапезата в България задължително присъстват козунакът и яйцата, а също така е прието да се приготвя агнешко месо. На Острова обядът на празника също включва агнешко, а козунаците са заменени от традиционните кексчета hot cross buns с изрисуван кръст и специален великденски сладкиш с марципан.

Hot Cross Buns

У нас Великден се отбелязва в домашна обстановка според християнските традиции, докато при англичаните този празник, освен с възкресението на Исус Христос, е свързан още и с настъпването на пролетта. Във Великобритания се провеждат много великденски паради, като този в Батърси Парк (Battersea Park) в Лондон е един от най-известните. Там, всеки, който иска да се повесели може да се включи в интересни игри, като „Лов на яйца” или да заведе децата си в специално ателие за изработване на великденски шоколадови изделия.

Submit a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.