Trooping the Colour – парадът по случай рождения ден на Кралицата


Празникът на Нейно Величество

Кралицата на Великобритания е може би най-големият символ на страната и на монархията по света изобщо. Ето защо всеки празник в нейна чест се е превърнал в значимо и колоритно събитие, което се радва на огромен интерес от страна на нейните поданици. Това се отнася и за ежегодното честване на рождения ден на Нейно Величество, което привлича хиляди зрители пред Бъликнгамския дворец всяка година.

Каретата на Кралицата

Кралица Елизабет II е родена на 21 април, но официално празнува рождения си ден през юни, когато се провежда парад, наречен Trooping the Colour. Идеята за отбелязване на рождения ден на монарха през месец юни е на крал Едуард, заради по-хубавото време, което позволява тържествата да се провеждат на открито. Тържественото събитие се провежда всяка година в една от съботите на месеца и събира десетки хиляди зрители от различни страни. На парада присъстват всички членове на кралското семейство, а самата Елизабет II участва в тържеството, преминавайки с карета, следвана от войници в парадни униформи.

Традиционният военен парад по случай рождения ден на Нейно Величество включва тържествена проверка на полковете от самата нея и приемане на поздрави от тях. За празника всяка година прозвучават 41 топовни салюта.

Тържественият марш

По традиция каретата на Кралица Елизабет и съпруга ѝ принц Филип, предвождана отнад 1400 офицери, 200 военни на коне и 400 музиканти, преминава по алея The Mall, която започва от Бъкинганския дворец. След тържествената проверка на военните части, преминаващи под строй, цялото кралско семейство се събира на балкона на двореца, за да наблюдава прелитането на самолетите на Кралските военовъздушни сили.

Не пропускайте кралското събитието на годината в Лондон – колоритния парад Trooping the Colour! Тази година честванията по случай рождения ден на Кралицата ще се проведат на 13 юни.

Submit a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.