Река Темза – Един от Символите на Лондон


Всеки от нас свързва Лондон с няколко неща – Биг Бен, Окото на Лондон, Музея на восъчните фигури, червените телефонни кабинки, а също така и с река Темза. Както почти всеки голям град, така и столицата на Великобритания е изградена на брега на река, а именно Темза – най–голямата в Англия. Тя е с голямо значение за страната, защото по нея преминават множество търговски и круизни кораби. Реката преминава през много градове в Англия, сред които са Оксфорд, Уинзор, Абингдън и Лондон. Разходките край реката са любими на живеещите и работещите в Лондон, а за туристите се предлагат изключително интересни предложения, като разходка с корабче, което преминава през много от забележителностите на столицата и ги отвежда до обсерваторията Гринуич.

По река Темза

Над река Темза в Лондон са изградени 24 моста, всеки от които се отличава с интересна архитектура има своята история.

Тауър Бридж ( Tower Bridge )

Тауър БриджТози 120–годишен мост е със сигурност най–известният от всички и един от символите на Лондон. Намира се съвсем близо до Лондонската кула и затова носи нейното име. Уникалното при моста е стъкленият му под, което дава възможност на пешеходците да се насладят на невероятна гледка под краката си. Тауър Бридж е на две нива и има и подвижна част, която се повдига при преминаването на високи кораби.

Мостът Ватерло ( Waterloo Bridge  )

Носи това име в памет на историческата битка при Ватерло през 1815г.

Мостът Ватерло

Лондон Бридж ( London Bridge )

Един от централните мостове в столицата, свързващ Саутуарк и Сити. Лондон Бридж ( London Bridge ) е най–старият и е единственият мост над река Темза до 1729г. През 1973г. Кралица Елизабет II открива обновения и много по–издръжлив мост, който може да поема много голямо натоварване.

Милениъм Бридж ( Millennium Bridge )

Открит през 2000г, това е най–новият мост в Лондон, който е само за пешеходци. По Милениъм Брижд лесно се стига до катедралата Свети Павел, а също и до известния лондонски музей Тейт Модърн, който се намира от южната му страна.

Милениум Бридж

Нов пешеходен мост през 2017г

Проектът на Garden Bridge предвижда изграждането на съвсем различен мост от всички останали, а именно такъв, който да бъде изцяло пешеходен, като Милениъм Бридж, и покрит с растителност. Мостът ще бъде една своеобразна градина над река Темза, в която ще бъдат засадени характерни за този район дървета, растения и цветя. Озелененият мост в Лондон се очаква да бъде открит през 2017 година.

Проект Гардън Бридж

Освен с красивите мостове, река Темза привлича гостите на столицата и с разходка с корабче до Гринуич, което по пътя си до обсерваторията преминава през най–известните забележителности на Лондон.

Разходка край река Темза

От южната страна на реката е изградена пътека за разходки. Това е така наречената Пътека край Темза, която е чудесно предложение за Вас, ако се чудите къде да прекарате на спокойствие почивния си ден.

Submit a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.