Празниците във Великобритания през март


Какво се празнува на Острова през този месец

Пролетта ще настъпи съвсем скоро, а с нея и слънчевите дни и доброто настроение. Краят на зимата и началото на по-топлото време, със свежото ухание на тревата и цветята носят надежда и ново начало. Пролетта е любим сезон, който свързваме още с приятни разходки сред природата, а също и с някои от най-хубавите и чакани празници през годината.

Пролет в Англия

За хората, които живеят на Острова месец март също е свързан с отбелязването на няколко важни за тях дати. Лондон като столица на Великобритания винали предлага чудесни възможности за тези, които искат да се повеселят и да разнообразят своето ежедневие. Ето и празниците през март, които живеещите във Великобритания отбелязват и малко информация за това как празнуват и какво интересно може да видите, ако и Вие сте там по това време или работите в Англия.

Ден на Свети Патрик – 17 март

Свети Патрик е най-известният празник на ирландската култура, който се отбелязва и в други държави. Всяка година Лондон е домакин на парад по случай празника, който протича с грандиозно шествие. На парада участват спортни клубове от цяла Англия, маршируващи групи и клубове и училища по танци от Ирландия. В наши дни, денят на Св. Патрик се е превърнал в празник на всичко ирландско – музика, храна и, разбира се на прословутата тъмна ирландска бира и уиски. Характерно за този ден е носенето на зелени дрехи, а символът на Свети Патрик е зелената детелина.

Друго събитие, което може да посетите в Лондон по случай Деня на Св. Патрик е фестивалът на Трафалгар Скуеър. Това е чудесна възможност да се докоснете до ирланската култура и изкуство и да се повеселите. На фестивала може да се открият всякакви забавления за големи и малки – от атракции за децата, всякакви зелени шапки, шалове и детелинки, които са задължителни за празника, до ирлански пазар за храни. На събитието има и сцена, където може да се насладите на типичната музика и танци на Ирландия.

Ден на Свети Патрик

Ден на майката

За разлика от нас българите, които честваме женския празник на 8-ми март, във Великобритания отбелязват Деня на майката на различна дата всяка година. Mothering Sunday ( Ден на майката ) е винаги четвъртата неделя от Великия пост. На този ден всеки почита и изразява благодарността си към своята майка, подарявайки картичка, торта или по свой собствен начин, по който да покаже увежението и обичта си. Англичаните дори приготвят специален сладкиш за празника с плодове, марципан и бадемови блатове, който се нарича Simnel cake. В деня на майката също трябва да се отиде на църква.

Специалната торта, която се приготвя за Деня на майката

Торта за деня на майката

Денят на майката или на английски Mothering Sunday е посветен на жените от всички възрасти, като майки, баби, свекърви. На този ден е задължително всеки да посети майка си по случай празника, за късна закуска, или пък да я заведе на чай или специален обяд. Даването на картички също се е превърнало в традиция, особено за тези, които нямат възможност да гостуват на своята майка на този ден.

Submit a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.