Обществен транспорт в Лондон и карти за пътуване


В многомилионен град като Лондон, където трафика е доста сериозен, е най-подходящо и бързо да се придвижваме с обществен транспорт. Гостите на града, както и живеещите и работещи там, могат да се възползват от една от най-големите градски транспортни мрежи в света, която всеки ден обслужва стотици хиляди пътници от сутрин до вечер.

London Underground (Лондонско метро)

Tube - Лондонското метро

Подземната железница в Лондон е популярна с името Tube и е изградена от 11 линии, като всяка е с различен цвят. Метрото е най-удобният и бърз начин на придвижване и в повечето случаи има удобна връзка с другите видове транспорт. Ако сте за първи път в Лондон и не сте използвали метрото, може да вземете карта безплатно от всяка станция, за се ориентирате по-добре.

Docklands Light Railway (DLR)

DLR

Това е железопътна мрежа с дължина 25 мили и 45 станции, по която се движат влакове с автоматично управление. DLR обслужва Източен и Югоизточен Лондон и има удобна връзка с метрото на няколко места. Картите за градски транспорт за централните зони на столицата важат и за теснопътната железница, а на всички гари на DLR има автомати, от които могат да се закупят билети за пътуване.

London Overground (Лондонска железопътна мрежа)

London Overground

London Overground е надземна крайградска мрежа за железопътни услуги. Стартира през 2007 година с цел свързване на областите извън централните части на английската столица. Железопътната мрежа на Лондон има 112 станции по няколко маршрута. На картата на метрото е обозначена с оранжева линия.

Автобуси

Лондонски автобус

Прочутите лондонски двуетажни червени автобуси са изгоден начин на придвижване в града. За да използваме този вид транспорт, трябва да знаем няколко важни неща:

Качването в автобусите става от предната врата, а слизането е от задната.

На пилона на всяка автобусна спирка има буква. Поглеждате информационната табела и ако същата буква е написана в близост до там, където отивате, значи сте на правилната спирка.

Автобусните спирки са отбелязани с червен и бял знак, който представлява окъжност и линия през нея. Ако фонът е бял, автобусът ще спре автоматично. Червен фон означава “спиране при поискване” и ще трябва да помахате на шофьора, за да спре. По същият начин и при слизане – ако спирката е обозначена с бяло, трябва да натиснете специален звънец в автобуса, за да спре.

Много от автобусните линии в Централен Лондон се движат и през нощта.

Освен изброените по-горе видове обществен транспорт, в столицата на Великобритания може да използвате още трамваен и речен транспорт. Корабчетата по Темза са подходящи не само за разходка и разглеждане на забележителности, а също и като начин за придвижване в града, благодарение на многото места, на които има спирки.

Oyster Card

Карта за транспорт Oyster

Ако живеете или работите в Лондон, е желателно да си закупите Oyster Card. Това е карта, която може да използвате за градския транспорт и с нея пътуването е по-евтино, отколкото ако си купувате еднократни билети. Картата може да се използва като абонаментна за срок от 1 седмица, 1 месец, 3 месеца, 6 месеца и 1 година. За гостите на столицата на Великобритания се предлага Visitor Oyster Card, която е заредена с кредит. Може да вземете карта за градския транспорт от летищата или спирките, на които се продават билети, като заплатите за нея депозит от 5 пауда, а също да я заявите онлайн, след което да я получите на посочен от вас адрес.

Submit a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.