Нощта на огньовете в Англия


Bonfire Night (Guy Fawkes Day)

Нощта на огньовете е празник, който се отбелязва най-вече във Великобритания. Свързан е с неуспешния опит за взривяване на британския парламент от група католици през далечната 1605 година. На 5-ти октомври заговорниците, начело с Гай Фокс, внесли тайно 36 бурета с барут в мазето, намиращо се точно под Камарата на Лордовете. За щастие планът им бил разкрит и Гай Фокс, който трябвало да взриви барута и да избяга бил заловен, а след това и цялата му група. В нощта срещу 5-ти ноември, когато опитът бил осуетен и за да бъде отпразнувано, че кралят е в безопасност, били запалени множество огньове. Оттогава този ден става известен като Нощта на огньовете (Bonfire Night) или също като Деня на Гай Фокс (Guy Fawkes Day).

Нощта на огньовете

Традиция е в нощта на 5-ти октомври в повечето градове на Великобритания да се палят огньове и изгарят чучела на човека, който организирал заговора – Гай Фокс. Това се запазва и в наши дни, а към тържествата са добавени и фойерверки. В по-големите градове се организират процесии, които се придвижват до мястото, от където ще наблюдават зрелищната заря. На някои места, освен че се изгарят изображения на заговорника, огньовете се използват за приготвяне на картофи във фолио и топлене на супа, предназначени за тълпите, дошли да наблюбават фойерверките. Приготвя се и специален кекс, наречен Parkin Cake, с овесени ядки, сироп и джинджифил.

Съвременните чествания на Нощта на огньовете включват не само внушително огнено шоу, но и традиционна и тържествена проверка преди официалното откриване. Всяка година сградата на Парламента и избите се проверява от гвардейци с фенери, за да се гарантира, че не се крие заговорник с бомба.

Ноември е месецът на фойерверките

В Лондон ноември е месецът, през който се провеждат наистина страхотни фестивали на фойерверките и целият град заблестява в дните около 5-ти ноември. Всички части на града участват в честванията на Нощта на огньовете, организирайки интересни събития. Мястото, което наистина си струва да посетите тази година е фестивалът на зарята Александра Палас (Alexandra Palace Fireworks Festival) в Muswell Hill. Освен впечатляваща заря там ще има разнообразни развлечения за малки и големи, като панаир с люлки, игри и забавления и улично селце за възрастните, където ще се предлага храна и бира. Други места, от където може да наблюдавате цветна заря в Лондон са Battersea Park и Blackheath.

Submit a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.