Музеите в Лондон


Лондон – култура и изкуство на световно ниво

За радост на туристите, които искат да разгледат забележителностите на столицата на Великобритания, както и на тези, които живеят и работят в Лондон, интересуващи се от култура и изкуство, има много възможности и предложения. Дори част от галериите и музеите да са безплатни за посетители, това не означава, че те не предлагат интересни експозиции и експонати, които не могат да се видят никъде другаде.

Лондон е богат на музеи, които са с огромно историческо и туристическо значение за страната. В този списък сме подбрали само една малка част от местата, които си струва да видите в Лондон и за които ще си спомняте дълго.

Националната галерия

Националната галерия в Лондон

Открита е през далечната 1824 година, като до сега е разширявана няколко пъти, за да може да побере всички нови попълнения. В националната галерия може да се види прочутата картина на Ван Гог „Слънчогледи” и още много на брой шедьоври, рисувани от най -добрите художници в света. Може да посетите галерията безплатно и да се насладите на невероятната колекция от над 2000 картини.

Музеят „Виктория и Албърт”

Музей Виктория и Албърт

Това е музей на декоративното изкуство, в който се помещават забележителни колекции от скъпоценни камъни, керамика, накити, фотографии и още много други. Освен това, там може да се насладите и на изключително богата колекция от кралски одежди и костюми, изработени от едни от най-емблематичните съвременни дизайнери. Лондонският Виктория и Албърт има 145 галерии на площ от 51 000кв м, което го прави най-големия музей за декоративно и приложно изкуство в света. Добрата новина е че може да го разгледате напълно безплатно! Намира се в близост до метро станция Южен Кенсингтън (South Kensington).

Музеят на Мадам Тюссо (Madame Tussauds)

Музеят на восъчните фигури (Мадам Тюссо)

Посещението на този музей е истинско забавление. Там ще откриете восъчни фигури на известни личности от далечното и близко минало, от съвременния шоубизнес, спорт и политически живот.

Tate Modern

Музеят на модерното изкуство

Това е музей на модерното изкуство и един от най – посещаваните в Лондон. В галерията могат да се видят съвременни творби на английски творци от 1900г. до сега, както и такива на световно известни. Повечето от изложбите могат да се разгледат безплатно. Любопитно е, че галерията се помещава в напълно реконструирана електроцентрала, намираща се в близост до Милениъм Бридж.

Природонаучен музей (Natural History Museum)

Природонаучният музей

Посещението на лондонския природонаучен музей е истинско пътешествие из флората и фауната, поднесено по наистина оригинален начин. Там ще преживеете различни природни явления, като земетресение, ще се докоснете до много изчезнали животински видове, и ще видите скелет на истински син кит. Музеят разполага с над 70 милиона експонати, част от които са открити от самия Чарлс Дарвин.

С голямото си богатство от културни и исторически забележителности, Лондон привлича милиони хора всяка година. Ако сте решили да опознаете столицата, отделете време за обиколка на лондонските галерии и музеи. Заслужава си!

Submit a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.