Коледната атмосфера в Лондон


Част от коледните традиции са характерни за Англия

В Англия, както и в останалите християнски страни, Коледа е най – очакваният и светъл празник от годината. Времето, когато всеки се събира със семейството си, за да отпразнува раждането на Божия син – Исус Христос. За децата е любим и чакан празник, защото ще получат така желаните и мечтани подаръци от белобрадия добър старец Дядо Коледа, а за възрастните – топъл семеен празник, който се отбелязва чрез спазване на всички традиции и обичаи на англичаните.

Част от коледните традиции са характерни и за нас българите, като украсяване на коледното дърво и дома, изпращане на писмо до Дядо Коледа, в което най – малките пишат какви подаръци искат да получат от него, приготвянето на характерни ястия за коледната трапеза. Традиционната коледна вечеря на англичаните задължително включва пълнена патица или пуйка с гарнитура от печени картофи и коледен пай. Типично за жителите на Острова също е изпращането на коледни картички на близки и приятели преди празника. Не се учудвайте ако видите също група от хора, които изпълняват коледни песни на улицата или пък в някой търговски център – много често тези хора събират пари с благотворителна цел, пеейки английски коледни песни ( Christmas Carols ).

Главната коледна елха в столицата

Kоледна елха на площад Трафалгър

Главната коледна елха в столицата на Великобритания се поставя на площад Трафалгър. В Лондон за всяка Коледа от 1947 год. се спазва традицията да се доставя елха от горите на Норвегия. Тази година коледното дърво е с височина 21 м., а по него греят 900 цветни енергоспестяващи крушки.

Търговските улици на Лондон се славят като едни от най – красиво украсените с света. Потопете се в коледната атмосфера на английската столица, разхождайки се по световноизвестните Оксфорд Стрийт и Риджънт Стрийт, които не само ще Ви привлекат с бляскава и внушителна украса, но и ще Ви предложат всякакви стоки на специални, много по – ниски цени. Най – големите намаления и разпродажби в Лондон стартират в деня след Коледа, като британците наричат 26 декември „ Boxing Day “.

Ако мечтаете да прекарате една незабравима Коледа докато си почивате от работата в Англия, просто е необходимо да отделите малко време за забавление! Лондон е град, в който няма да Ви е никак трудно да се докоснете до коледната атмосфера и да изживеете наистина приятни празнични моменти!

Ето още някои от събитията, които ще се проведат тази година в Лондон по време на коледните и новогодишните празници и няколко идеи от нас, които ще направят вашата Коледа в Англия незабравима:

Зимен Фестивал Страната на Чудесата ( Winter Wonderland )

Фестивал Страната на Чудесата

Този зимен фестивал се провежда провежда в Хайд Парк и предлага множество атракции за малки и големи. Това е мястото, на което ще усетите коледната магия и ще се почувствате щастливи! Отвсякъде звучат коледни песни, носи се аромат на наденички, а за любителите на атракциите има ледени пързалки, влакчета на ужасите виенско колело и още куп други забавления. Разбира се, че не може и без Дядо Коледа – там ще може да го видите и да се снимате с него и елфите му. Зимният фестивал в Хайд Парк се провежда от 21 ноември до 4 януари.

Коледен базар в Southbank Center

Това е чудесно място за разходка и шопинг в Лондон по време на коледните и новогодишните празници. Базарът се състои от 80 дървени къщички, където се предлагат всякакви стоки – от сувенири ръчна изработка, шоколадови изделия, загряващи напитки. Тук не само ще откриете чудесни подаръци за вашите близки и приятели, но и ще усетите празничното настроение на заобикалящите Ви хора.

Ледена пързалка

Как Ви звучи пързаляне с кънки на лед, докато се наслаждавате на прекрасна гледка към Окото на Лондон? Една от пързалките е в непосредствена близост до този така известен символ на града. Там определено ще се позабавлявате истински и ще се потопите в коледната атмосфера на Лондон. Всъщност, в столицата има много открити и закрити ледени пързалки, които са отворени до началото на януари.

Submit a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.